boston velodrome

context site plan

fall 2010/5th year architecture/group

The Velodrome’s location has been selected for its size, visibility, and proximity to mass transit: a 350 x 600 park, currently occupied by two soccer fields and a softball diamond, on the Charles River between Boston University Bridge and Memorial Dive.

{ scenario }
Our scenario focuses on track cycling, a sport that enjoys prominent status in Europe and Asia, with a substantial following in the United States. USA Cycling, the sports national organizing body, has partnered with local sports and recreation entities to propose a National Indoor Track Cycling Center for an underused piece of parkland on the Cambridge, MA waterfront, across the Boston’s Back Bay. The NITCC will serve as North America’s premier training, competition, and exhibition center, and will figure prominently in international competition. The center will host year-round competitive events and be used daily for training by public members of the NITCC. Design a building that functions smoothly and efficiently while making a major statement about the speed, technology, and competitive nature of the sport within.

{ program }
-Track: 250 meters long, 7.2 meters wide, 2 meters wide inside flat apron
-Grandstand: seating for 12, 000 spectators
-Lobby: minimum 10,000 NSF
-Security Office
-Public toilets
-Ticket Sales: 18 total booths plus a central office suite
-Retail Sales: 1 central shop
-Public entry control: 24 total minimum
-Team and Officials Entry
-Press Facilities: 30 work stations
-Officials facilities
-Rider and Team staging
-Administrative facilities
-Training Room
-Weight Facilities
-Bike storage: 250+ bikes
-Maintenance
-First Aid Room
-Locker Rooms
-Food Concession
-Circulation
-Parking: 120 spaces for VIPs, Press, Teams, and arena management, 2 truck parking spaces for TV coverage, 30 spaces for team buses. 300 spaces minimum for general.
-Cyclist Access: Lockable bike racks for 400 minimum
-Spectator Facilities
-Riverfront
-Height Restrictions: 150 from ground level to preserve views from Cambridge in to downtown Boston

{ concept }
The intent of this project is to take full advantage of the site in order to provide as much as possible to the community that supports it. We analyzed our site, the Cambridge community and the city of Boston, looking at the environmental and social conditions. We noticed that the green space in Cambridge was sparse with a couple of pocket parks and our site, with a great expanse of green space with some athletic fields. So we decided to elevate an artificial landscape from the ground to give back to the community what we may be taking away from them, a precious space. Since the bicycling season is from April to August, the velodrome will create new opportunities for the community throughout all seasons e.g. community walks and biking, sledding, skating, boat racing and sight-seeing. Meanwhile, the velodrome sits as a pure, shimmering object, washed against the movement of the landscape. The project is a reaction to pre-existing conditions, both environmental and social. The velodrome considers some solar design techniques. For instance, orientating the building to the southwest for solar potential on the roof where solar panels track the sun, hopefully providing some power for lights and a solar hot water supply. With the south south west wind direction, natural ventilation is used. The wind will filter in south facing operable windows set on the exterior of the velodrome and on the light wells. The wind will go through these fenestrations and pass through an operable glass façade on the north side of the complex to pull out pollution from cars and buses. The different opacity of material and light wells that emerge from the artificial landscape provides light to the amenities underneath. The building uses the river for a geothermal system that will help in heating and cooling. The structure of the velodrome is a diaphragm structural system with a light membrane of wood and plastic composites above steel members. This proposal hopes to cultivate an already existing river-front culture and to become an icon for the city of Boston.

1

sheet5forces

final model:

renderings:

process:

final review presentation:
1

CSI design competition presentation:
11

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: